Interviews

Interview met Billie de Haas

Wat heb je gestudeerd en waarin ben je afgestudeerd?

Ik heb de bachelor Sociale Geografie en Planologie gevolgd. Tijdens mijn bachelor heb ik een bestuursjaar bij Ibn Battuta gedaan. Na mijn bachelor ben ik met de master Population Studies begonnen. Na een halfjaar ben ik overgestapt naar de Research Master. Ik heb daarin alle vakken van Population Studies gevolgd, maar heb de Master daardoor wel uitgebreid.

Je werkt nu bij de faculteit. Hoe ben je hier terecht gekomen?

Mijn scriptie onderzoek ging over seksuele voorlichting in Oeganda. Ik heb daarna de mogelijkheid gekregen om er verder mee te gaan in een promotieonderzoek. Op die manier ben ik terecht gekomen op de faculteit.

Wat vind je leuk aan de plek waar je nu werkt?

Ik ben in Oeganda geweest om data te verzamelen. Het was geweldig om daar een half jaar te zijn en op die manier het land en de mensen te leren kennen. Ik vond het bijzonder hoe de mensen tijdens de interviews persoonlijke verhalen met mij deelden.
Daarnaast leer ik veel praktische dingen als het schrijven van een onderzoeksvoorstel, interviewen, artikelen schrijven en presenteren. Die combinatie maakt het een heel bijzondere leerschool.
Ook ben ik naar congressen in het buitenland geweest. Dat is een hele leuke ervaring waar je jezelf en je onderzoek leert neerzetten.
Mijn onderzoek is een samenwerking tussen de faculteit en Rutgers WPF, een organisatie dat onder andere seksuele voorlichting ontwikkelt. Die samenwerking is heel bijzonder. Ik leer het theoretische op de universiteit en het praktische, hoe kan je onderzoek toepassen, bij Rutgers WPF.
Ik vind het werken op onze faculteit heel fijn, omdat het niet zo groot is ken je iedereen en zijn de lijntjes kort. Dat maakt het voor mij een heel fijne sfeer om in te werken.
Daarnaast heb ik hier ook gestudeerd. Het is leuk om het studentenleven in Groningen nog een beetje mee te krijgen.

Heb je bij Ibn Battuta ervaring opgedaan die je later hebt kunnen toepassen?

Ja, bijvoorbeeld het organiseren van evenementen, je weet al hoe je dat moet aanpakken. Ook heb ik door mijn bestuurswerk geleerd om te praten met mensen die ouder zijn, of hoger in rang.
In mijn bestuursjaar realiseerde ik me dat je studeert voor jezelf. Daardoor werd ik in mijn studie een stuk gemotiveerder. Die drive gebruik ik nog steeds in mijn werk.
In een bestuursjaar leer je jezelf goed kennen, je positieve en negatieve kanten. Ook praktische dingen als notuleren, vergaderen, op projectbasis werken en met deadlines, komen later nog goed van pas. Daarnaast heb ik ook vaardigheden geleerd als hoe je met mensen om gaat, hoe je samenwerkt, discretie en inlevingsvermogen. Hier heb je je hele leven nog wat aan.

Heb je nog tips voor onze studenten?

Realiseer je dat je voor jezelf studeert. Het loont om initiatief te tonen. Met goede argumenten krijg je dingen voor elkaar, die je anders nooit vanzelf waren aangereikt. Daarnaast kennen mensen je niet zomaar uit zichzelf. Durf mensen aan te spreken als je wat wilt, maak er werk van. Tot slot vond ik mijn buitenlandervaring heel waardevol.
Je leert niet alles van collegesheets. Die extra dingen die je doet zeggen dat je meer kan, durft en weet wat je wilt.