Informatie

De faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van Groningen is de enige onafhankelijke faculteit van ruimtelijke wetenschappen in Nederland. Aan de FRW studeren ongeveer 1000 studenten. De bijna 130 (hoog)leraren en medewerkers streven ernaar om hoogwaardig en uitdagend onderwijs voor de studenten te verzorgen. De FRW is een groeiende faculteit met een open karakter en korte lijnen tussen staf en studenten. Aan de faculteit zijn vier basiseenheden: Culturele Geografie, Demografie, Economische Geografie en Planologie. Aan de faculteit kun je kiezen uit twee bachelors en negen masters.  

Bachelor Sociale Geografie en Planologie
Als student Sociale Geografie en Planologie bestudeer je de concentratie en spreiding van bevolking en bedrijvigheid, de groei en vormverandering van steden, stad-platteland relaties, migratie, mobiliteit, arbeidsmarkt, infrastructuur en transport, en ontwikkelings- vraagstukken op alle ruimtelijke schalen (van een wijk tot wereldniveau). Kortom, je kijkt hoe een samenleving ruimtelijk is georganiseerd, waarom dat zo is en hoe het ook anders zou kunnen.
Elk jaar zijn er ongeveer 110 eerstejaars sociale geografie en planologie.
In de Keuzegids 2011 én in de Elsevier studentenenquête 2011 is de opleiding in Groningen beoordeeld als beste opleiding Sociale Geografie en Planologie van Nederland.

Bachelor Technische Planologie:
De studie Technische Planologie heeft drie centrale thema´s: infrastructuur, water en milieu. Tijdens je studie leer je plannen en visies ontwikkelen waarmee je de wereld om je heen laat zien wat er allemaal mogelijk is. Oplossingsgericht ontwerpen (met behulp van ontwerptechnieken en methoden) en zoeken naar mogelijkheden blijven terugkomende onderwerpen in je studie.
Elk jaar zijn er ongeveer 40 eerstejaars studenten Technische Planologie.
De Rijksuniversiteit Groningen heeft als enige universiteit in Nederland een opleiding Technische Planologie.

HBO- schakeljaar:
Aan de FRW kan je als je bent afgestudeerd aan één van de (verwante) HBO-opleidingen, een schakelprogramma volgen om toegelaten te worden tot één van de masters. Het schakelprogramma duurt meestal een jaar, en wordt op maat voor jou samengesteld.  Voor meer informatie en om te kijken wat de mogelijkheden zijn, kun je contact op nemen met de studieadviseur.

Masters:
Aan de FRW heb je na het afronden van je bachelor een keuze uit negen masters (zes Nederlandstalige en drie Engelstalige): Culturele geografie, Economische geografie, Planologie, Vastgoedkunde, lerarenopleiding Aardrijkskunde (1e graads), Demografie, Population Studies, Environmental and Infrastructure planning(EIP) en de tweejarige research master Regional Studies. Voor de research master geldt echter wel een selectieprocedure.

Voor meer informatie over de faculteit kan je terecht op deze website. Voor vragen over de faculteit of over de bachelors, masters of een schakeljaar kan je terecht bij de studieadviseur en bij de Student Support Desk